Etusivu

Tervetuloa Kuolismaan Kettusten sukuseuran sivustolle.

Maaliskuun_ruohot

Kuolismaan Kettusten seuraava sukukokous on kesällä 2021. Edellisenä kesänä (2019) muutamia sukuseuran jäseniä kävi tutustumassa Korpiselän ja Tolvajärven  maisemiin., viisi henkilöä kävi Aunuksen retkellä, jossa tutustuimme Salmiin, Nurmoilaan, Keskhoin tsasounaan, Vahoijärven luostariin, Syvärin taistelupaikkoihin.

Kasinj�rvi 2020

Sukuseuran kesä 2020

Kesälle 2020 oli suunnitelmissa Viipurin retki ja 25. -28.6.2020 järjestettävä sota- ja kulttuurihistoriaretki Aunukseen, Syvärille, Petroskoihin, Karhumäkeen ja Poventsaan. Korona-viruksen vuoksi rajat ovat sulkeutuneet ja em. matkat jäänevät toteutumatta?  Infoa matkasta uudessa Kettusviestissä. Yritämme järjestää sota- ja kulttuurihistorian matkan heti, kun Covid 19 -virusepidemia on laantunut!

Palvipaikat

Karanteeniaikana oli hyvää aikaa ulkoilla Tetrijärven jäällä, ihailla kauniita maisemia ja kuunnella jäiden keväistä "mouruamista". Ihmiset vain puuttuivat järveltä vaikka säät olivat mitä parhaimmat ulkoiluun. Etätyöpäivän jälkeen oli mukava käydä tuulettelemassa aivoja ja keuhkoja raikkaassa kevätsäässä.

Tetrijarvea

Tetrijärven harjulta ja jäänpäältä lumet olivat pääosin sulaneet. Viikon aikana emme nähneet kävelijöitä jäällä, varmaan osa varoo jäälle menoa lämpimän talven aikana, se onkin järkevää, jos ei tunne vesistöä.

Saari

Majavapuro_2020

Majavapurolla ei ollut käynyt muita eläimiä, kuin ahma, sekin muutamia viikkoja aiemmin.

Matinvaaran tila Kuolismaassa 1907

Kuolismaan Kettusten kantatilat Kuolismaassa ja Miikulanvaarassa vuodelta 1907

Miikkulanvaara_vareina

Josuan_talo_Miikulanvaarassa

Edellisen talven aikana kirjoittelin sotahistoriakirjan ilomantsilaisista miehistä, jotka taistelivat heinäkuussa 1941 Ilomantsin Longonvaaran ja Niemijärven maisemissa. Sissit etenivät syksyn 1941 aikana Suojärven, Soutajärven, Juustjärven, Tsolbovajan, Saidoman ja Vaaksausjärven kautta Karhumäelle. Tammikuussa 1942 miehet olivat etulinjassa Hiisjärven ja Vansjärven rannoilla. Kirjaa on myytävänä Ilomantsin kirjakaupassa, sekä lähes kaikissa nettikirjakaupoissa paperisena kirjana tai e-kirjana. Kuka haluaa tutustua Sissipataljoona yhden sotahistoriaan lyhyesti, pääsee lukemaan kirjan sisältöä klikkaamalla oheista linkkiä: Taistellen Karhumäkeen

Kivisilta

ILOMANTSIN SÄÄTILASTOJA VUOSIEN VARRELTA 

Alla Ilomantsin säätietoja, joita olen kerännyt vuosikymmenien aikana. Lämpötilat on mitattu päivän ja yön keskiarvolämpötiloina (min-max), joten tarkkuus heittää muutamia asteen kymmenyksiä. Tilastojeni valossa voin sanoa, että vuodet eivät ole veljeksiä säiden suhteen!

Kylmät kesät: Mennyt kesä oli monien mielestä kylmä, mutta minun muistini mukaan kylmimmät kesät olen kokenut vuosina 1962, 1965 ja 1987. Syksyllä 1962 meillä jäi puinnit syystalveen, 1965 juurekset nostettiin vasta lokakuussa ja 1987 oli kostea ja kolea.

Kylmät syksyt: kylmiä syksyjä oli vuosina 1973, 1978 ja 1986.

Kylmät talvet: kylmiä talvia olivat 1963, 1966 ja 1985 (keskilämpötila tammi-.helmi- ja maaliskuussa n.. -16 astetta).

2000-luvulla kylmimmät talvikuukaudet olivat vuosina 2006 ja 2010, mutta niiden keskiarvolämpötila oli 4 astetta korkeammat kuin kylmimpinä vuosina (n. -12 astetta)

Koleat vuodet: Vuoden keskilämpötila on nykyään +2 .... ´+4 asteen välillä. Kylmimmät vuodet ovat meidän sukupolvien kokemina olleet vuosina 1940-1941, 1955-1956,  1966-1969, 1976-1978 ja 1985. Noina vuosina vuoden keskilämpötila oli lähellä nolla astetta 0 .....1.  

Vuoden 2019 keskilämpötila Ilomantsissa oili 3,4 astetta ja se ei poikkea edellisten vuosien lämpötiloista juuri ollenkaan. Edellisenä vuotena oli Ilomantsin keskilämpötila 3,7 astetta ja kylmimmillään viimeisten kymmenen vuoden aikana oli vuosina 2012 1,7 astetta ja 2010 1,1 astetta. Kylmimät vuodet minun elinaikana olivat 1955  0,6 astetta,  vuosi 1956 - 0,9 astetta ja 1966   0,1 astetta.

Tänä talvena olemme saaneet "nauttia" lämpimistä säistä, vesisateista ja voimakkaista tuulista. Lumiraja on kulkenut Joensuun eteläpuolelta Ouluun ja täällä Ilomantsissa oli lunta 20 - 50 cm. Maaliskuussa saimme nauttia kauniista pakkassäästä hiukan poikkeuksellisissa oloissa. Covid - 19 virus laittoi meidät  karanteeniin ja suomalaisia palasi "etelän rannoilta" kotisuomeen sankoin joukoin. Taitaa suomi olla sittenkin paras maa asua ja elää? Kuten havaitsimme espanjasta, jos ulkomailla sairastut, etusijalla ovat oman maan kansalaiset ja suomalaisten piti palata kotimaahan sairastamaan. Suunnittelin vielä tammikuussa, että kun pääsen syksyllä eläkkeelle, menemme joksikin aikaa etelän aurinkoon. Nyt ajatukset ovat hiukan muuttuneet meneillään olevan kriisin aikana. Suomi on hyvä maa elää ja voihan sitä viettää aikaa kotikulmilla tai vaikkapa Lapissa! Tosin Lappalaiset sanoivat maaliskuussa, että pysykää kotona nyt ja tulkaa sitten kun korona-aika on ohi! Raha kelpaa heille hyvinä aikoina, nyt kriisiaikana ovat ajamassa etelän asukkaat takaisin eteläsuomeen. 

Alla Kuolismaan alueen vanhoja kuvia värikuviksi muutettuina

Kuolismaan_sairasmaja_1920-luvun_lopulla_varikuva

Kuolismaalla eläneet muistavat vielä Kuolismaan sairasmajan, koulun ja kylätsasounan. Punaisen ristin sairasmaja rakennettiin vuosina 1926 - 1928 ja se poltettiin 4.12.1939. Nykyään majan paikalla on maantie ja vanha NL:n aikainen helikopterikenttä. 

Kuolismaan kyl�kuva

Kuolismaan rysylänvaara Hurskaisen talon pihalta kuvattuna

Kuolismaan_koulu

Kuolismaan koulu rakennettiin vuosina 1910- 1915 ja se poltettiin 4.12.1939. Nykyään koulun paikalta löytää piipun ja uunin jäänteet, sekä koulun rappuset. Koululta oli Jussi Kettusen Matinvaaran tilalle matkaa noin 200 metriä mäkeä ylöspäin.

Kuolismaan_tsasouna_varikuva

Kuolismaan tsasouna sijaitsi Kyläjärven rannalla (alakylän peltojen reunassa).  Kalmisto oli tsasounan ympäristössä. Kalmiston ja tsasounan paikan löysin vuonna 2002. Tunnistin paikan kartan ja kalmistossa olleista vanhoista petäjistä ja kuusista. Kävin seuraavan kerran kesällä 2006 ja kalmiston alue oli pilattu metsäkoneilla . 

Tsasounan_sivukuva

Alakuvissa muistoja Kuolismaasta

Josua_Kettunen_Miikulanvaara

Miikkulanvaaran Josua Kettunen autonostoreisulla ja vetää hevosella kiviä Luovenjoen sillan rakennustyömaalle

Josua_ja_hevonen

Iivari_Kettunen_Miikulanvaara

Miikulanvaaran Iivari Kettusen perhe

Alfred_Hurskaisen_perhe

Alfred Hurskaisen perhekuva

Antti_Kettusen_lapset_Miikulanvaaralta

Miikulanvaaran Antti Kettusen lapset

Hoskosen_kauppa_Kuolismaa

Kuolismaan tyttöjä Hoskosen kaupan rappusilla 1930-luvulla

Kuolismaan_alakyla

Yllä oleva talo oli Kuolismaan tsasounan lähellä (Salomaan tai Kettusen?). Vuosina 2002 ja 2006 siitä oli jäljellä pönttöuuni ja suuri tiilikasa.

Seuraava sukukokous on kesällä 2021 ja toivottavasti saamme hallitukseen nuorempia jäseniä.  Seuraavassa sukukokouksessa kotisivujen ylläpitäjä ja varapuheenjohtaja jättää tehtävät nuoremmille, takana on 25 vuotta hallitusvastuuta. Myös moni muu haluaa jättää paikkansa nuoremmille ja toivoisimme, että teistä joku saa kipinän ja suostuu hallitukseen jäseneksi. 

 

Kivisilta2

Sukuseuran retket kesällä 2020

Sukuseuran jäsenten toiveena on ollut, että tekisimme kesän 2020 aikana  matkan Viipuriin, kun sinne olisi saatavana ilmainen sähköinen viisumi. Matkalle ei ollut halukkuutta ja toisaalta matkaa ei pystytä toteuttamaan, koska rajat ovat kiinni  mahdollisesti syksyyn saakka. 

Tolvajarven_matkailumaja

Kesän 2020 sota- ja kulttuurihistoriallinen retki 25. - 28.6.2020.

Matka siirretää syksyyn tai seuraavaan kesään 2021 Koronaepidemian vuoksi.

Olimme suunniteleet sotahistoriaretkeä JR 9 ja Sissipataljoona yhden miesten taistelupaikoille. Matkaan oli tarkoitus lähteä pienoisbussilla Ilomantsista torstaina 25. kesäkuuta kello 6.00 ja paluu Ilomantsiin sunnuntaina 28. kesäkuuta noin klo 21.00. Matka oli tarkoitus järjestää täysihoidolla ja majoitus hotelleissa. Hinta ilman viisumia 500 € ja omalla viisumilla 435 €. Koronaepidemian takia matkaa siirretään tuonnemmaksi!

Salmin_Tuleman_kirkko

Salmissa sijaitseva Tuleman ortodoksinen kirkko kesällä 2019, alla 1941

Tuleman_kirkko

Vehkaojan_kirkko_sisakuva

Kuvassa Vehkaojan kirkko sisältä kesällä 1943 (SA-kuva)

Matkareitti

1. päivä 25. kesäkuuta. Ilomantsi - Värtsilä - Salmi (Tuleman kirkko) - Vitele - Nurmoila - Aunus ja majoittuminen illalla Syvärin luostariin. Päivällinen Aunuksessa.

2. päivä 26. kesäkuuta. Lotinanpelto - Syvärin kaupunki - Osta, jossa tutustutaan JR 9 taistelumaisemiin- Vosnesenja - Kallioisten kirkko (1738) - Himjoen kirkko (1674)  - Vehkaojan kirkko (1700-luvulla) - Soutjärvi (Rjurik Lonin Vepäsäismuseo?) - Korssnyy Bor suomalaishautoihin tutustumista Puujoella - majoittuminen illalla Petroskoihin Severnajaan. Matkalla syödään retkieväät, ruokailu illalla Petroskoissa

3. päivä 27. kesäkuuta. Petroskoi - Kontupohja - Karhumäki - Sandramoh metsään tutustumista - Poventsa ja paluu takaisin Petroskoihin Severnajaan, jossa päivällinen ja majoittuminen edellisen yön hotelliin. Matkalla käymme Kivatsun koskella.

4. päivä 28. kesäkuuta: Petroskoi - Vieljärvi (tutustutaan Kinnermän kylään) - Kolatselkä - Värtsilä. Matkalla lounasruokailu.

Soutj�rven museo

Vaasjarven_luostariAjankohtaista
Etusivu
Kuolismaan kylä
Kuolismaan Kettuset
Sukunimi Kettunen
Hallitus
Jäsenyys
Kettusviesti
Linkit
Palaute/Yhteydenotto
Säännöt
Tuotteet
Valokuvat
Yhteystiedot
Pro Patria
Jäsenmaksu
Sukukokoukset
Sukuseuran logo
Sukuhaarat
© Kuolimaan Kettuset 2011Powered by NettiSite