Etusivu

Tervetuloa Kuolismaan Kettusten sukuseuran sivustolle.

Hyvää kevättä kaikille sukumme jäsenille!

Kesä 2019 oli hiljainen sukuseuran toiminnoissa. Muutamia sukuseuran jäseniä kävi tutustumassa Korpiselän ja Tolvajärven  maisemiin. Viisi henkilöä kävi Aunuksen retkellä, jossa tutustuimme Salmiin, Nurmoilaan, Keskhoin tsasounaan, Vahoijärven luostariin, Syvärin taistelupaikkoihin.

matkailumaja_

Tolvajärven matkailumaja kesällä 1941

Matkailumajan_sisaatulo_1941

Sukuseuran kesäretket 2020

Ensi kesälle on suunnitelmissa Viipurin retki ja 25. -28.6.2020 järjestettävä sota- ja kulttuurihistoriaretki Aunukseen, Syvärille, Petroskoihin, Karhumäkeen ja Poventsaan.

Viipurin reissulle matkanjärjestäjä hankkii sähköisen viisumin ja siihen halukkaat ilmoittautukaa puheenjohtajalle puheenjohtaja@kuolismaankettuset.fi 

Aunuksen ja Karhumäen alueelle suuntautuva sota- ja kulttuurihistoriaretki järjestetään to 25.6 -  su 28.6.2020. Matkalle on lähdössä jo lähes kymmenkunta henkeä, osa heistä on pariskuntia. Alustava ilmoittautuminen helmikuun aikana varapuheenjohtaja@kuolismaankettuset.fi

Sota- ja kulttuurihistoriaretkellä ensimmäisen yön olemme Syvärin luostarissa (Troitsankontu). Perjantaina tutustumme Syvärin taistelupaikkoihin. ajamme Äänisen rantatien kautta Petroskoihin (Severnaja) ja matkalla tutustumme Äänisen rannan kirkkoihin ja Stalinin vainojen muistoalueeseen. Lauantaina käymme Karhumäessä ja Povetsassa. Matkalla tutustumme Sandramohin kalmistoon (Stalinin vainojen teloituspaikka) ja Kivatsun koskeen.

Matkalla olemme ensimmäisen yön Syvärin luostarissa ja kaksi yötä Petroskoissa Severnajassa. Matka järjestetään täysihoidolla, perjantaina syömme matkaeväät Syvärillä tai Äänisen rannalla ja illalla Petroskoissa nautimme päivällisen. Ilmoittautuminen helmikuun aikana varapuheenjohtajalle. Molempiin retkiin mahtuu 16 ensin ilmoittautunutta. Täysihoidolla matka maksaa 500 € ja jos on oma viisumi, niin - 65 € alennusta. Sivun alalaidassa tarkempi aikataulu ja matkareitti!

Matinvaaran tila Kuolismaassa 1907

Kuolismaan Kettusten kantatilat Kuolismaassa ja Miikulanvaarassa vuodelta 1907

Miikkulanvaara_vareina

Josuan_talo_Miikulanvaarassa

Edellisen talven aikana kirjoittelin sotahistoriakirjan ilomantsilaisista miehistä, jotka taistelivat heinäkuussa 1941 Ilomantsin Longonvaaran ja Niemijärven maisemissa. Sissit etenivät syksyn 1941 aikana Suojärven, Soutajärven, Juustjärven, Tsolbovajan, Saidoman ja Vaaksausjärven kautta Karhumäelle. Tammikuussa 1942 miehet olivat etulinjassa Hiisjärven ja Vansjärven rannoilla. Kirjaa on myytävänä Ilomantsin kirjakaupassa, sekä lähes kaikissa nettikirjakaupoissa paperisena kirjana tai e-kirjana. Kuka haluaa tutustua Sissipataljoona yhden sotahistoriaan lyhyesti, pääsee lukemaan kirjan sisältöä klikkaamalla oheista linkkiä: Taistellen Karhumäkeen

Kivisilta

ILOMANTSIN SÄÄTILASTOJA VUOSIEN VARRELTA 

Alla Ilomantsin säätietoja, joita olen kerännyt vuosikymmenien aikana. Lämpötilat on mitattu päivän ja yön keskiarvolämpötiloina (min-max), joten tarkkuus heittää muutamia asteen kymmenyksiä. Tilastojeni valossa voin sanoa, että vuodet eivät ole veljeksiä säiden suhteen!

Kylmät kesät: Mennyt kesä oli monien mielestä kylmä, mutta minun muistini mukaan kylmimmät kesät olen kokenut vuosina 1962, 1965 ja 1987. Syksyllä 1962 meillä jäi puinnit syystalveen, 1965 juurekset nostettiin vasta lokakuussa ja 1987 oli kostea ja kolea.

Kylmät syksyt: kylmiä syksyjä oli vuosina 1973, 1978 ja 1986.

Kylmät talvet: kylmiä talvia olivat 1963, 1966 ja 1985 (keskilämpötila tammi-.helmi- ja maaliskuussa n.. -16 astetta).

2000-luvulla kylmimmät talvikuukaudet olivat vuosina 2006 ja 2010, mutta niiden keskiarvolämpötila oli 4 astetta korkeammat kuin kylmimpinä vuosina (n. -12 astetta)

Koleat vuodet: Vuoden keskilämpötila on nykyään +2 .... ´+4 asteen välillä. Kylmimmät vuodet ovat meidän sukupolvien kokemina olleet vuosina 1940-1941, 1955-1956,  1966-1969, 1976-1978 ja 1985. Noina vuosina vuoden keskilämpötila oli lähellä nolla astetta 0 .....1.  

Vuoden 2019 keskilämpötila Ilomantsissa oili 3,4 astetta ja se ei poikkea edellisten vuosien lämpötiloista juuri ollenkaan. Edellisenä vuotena oli Ilomantsin keskilämpötila 3,7 astetta ja kylmimmillään viimeisten kymmenen vuoden aikana oli vuosina 2012 1,7 astetta ja 2010 1,1 astetta. Kylmimät vuodet minun elinaikana olivat 1955  0,6 astetta,  vuosi 1956 - 0,9 astetta ja 1966   0,1 astetta.

Tänä talvena olemme saaneet "nauttia" lämpimistä säistä, vesisateista ja voimakkaista tuulista. Lumiraja on kulkenut Joensuun eteläpuolelta Ouluun ja täällä Ilomantsissa on lunta helmikuussa vain 20 cm. Käänne parempaa säähän alkaa viikolla 9, jolloin tuulien suunta muuttuu pohjoisemmaksi ja saamme nauttia hetken aikaa kylmistä talvipakkasista. Nyt viikolla 8 näyttää, että maaliskuun alussa tuulen suunta muuttuu luoteeseen ja silloin säät taas lämpenevät nollan tuntumaan. 

Kuolismaan_sairasmaja_1920-luvun_lopulla_varikuva

Kuolismaalla eläneet muistavat vielä Kuolismaan sairasmajan, koulun ja kylätsasounan. Punaisen ristin sairasmaja rakennettiin vuosina 1926 - 1928 ja se poltettiin 4.12.1939. Nykyään majan paikalla on maantie ja vanha NL:n aikainen helikopterikenttä. 

Kuolismaan kyl�kuva

Kuolismaan rysylänvaara Hurskaisen talon pihalta kuvattuna

Kuolismaan_koulu

Kuolismaan koulu rakennettiin vuosina 1910- 1915 ja se poltettiin 4.12.1939. Nykyään koulun paikalta löytää piipun ja uunin jäänteet, sekä koulun rappuset. Koululta oli Jussi Kettusen Matinvaaran tilalle matkaa noin 200 metriä mäkeä ylöspäin.

Kuolismaan_tsasouna_varikuva

Kuolismaan tsasouna sijaitsi Kyläjärven rannalla (alakylän peltojen reunassa).  Kalmisto oli tsasounan ympäristössä. Kalmiston ja tsasounan paikan löysin vuonna 2002. Tunnistin paikan kartan ja kalmistossa olleista vanhoista petäjistä ja kuusista. Kävin seuraavan kerran kesällä 2006 ja kalmiston alue oli pilattu metsäkoneilla . 

Tsasounan_sivukuva

Alakuvissa muistoja Kuolismaasta

Josua_Kettunen_Miikulanvaara

Miikkulanvaaran Josua Kettunen autonostoreisulla ja vetää hevosella kiviä Luovenjoen sillan rakennustyömaalle

Josua_ja_hevonen

Iivari_Kettunen_Miikulanvaara

Miikulanvaaran Iivari Kettusen perhe

Alfred_Hurskaisen_perhe

Alfred Hurskaisen perhekuva

Antti_Kettusen_lapset_Miikulanvaaralta

Miikulanvaaran Antti Kettusen lapset

Hoskosen_kauppa_Kuolismaa

Kuolismaan tyttöjä Hoskosen kaupan rappusilla 1930-luvulla

Kuolismaan_alakyla

Yllä oleva talo oli Kuolismaan tsasounan lähellä (Salomaan tai Kettusen?). Vuosina 2002 ja 2006 siitä oli jäljellä pönttöuuni ja suuri tiilikasa.

Seuraava sukukokous on kesällä 2021 ja toivottavasti saamme hallitukseen nuorempia jäseniä.  Seuraavassa sukukokouksessa kotisivujen ylläpitäjä ja varapuheenjohtaja jättää tehtävät nuoremmille, takana on 25 vuotta hallitusvastuuta. Myös moni muu haluaa jättää paikkansa nuoremmille ja toivoisimme, että teistä joku saa kipinän ja suostuu hallitukseen jäseneksi. 

 

Kivisilta2

Sukuseuran retket kesällä 2020

Sukuseuran jäsenten toiveena on ollut, että tekisimme kesän 2020 aikana  matkan esim. Viipuriin, kun sinne olisi saatavana ilmainen sähköinen viisumi. Tuula on lähettänyt kyselyn matkasta matkayhtiölle. 

Tolvajarven_matkailumaja

Kesän 2020 sota- ja kulttuurihistoriallinen retki 25. - 28.6.2020

Olemme lähdössä sotahistoriaretkelle JR 9 ja Sissipataljoona yhden miesten taistelupaikoille. Matkaan lähdetään pienoisbussilla Ilomantsista torstaina 25. kesäkuuta kello 6.00 ja paluu Ilomantsiin sunnuntaina 28. kesäkuuta noin klo 21.00. Matka järjestetään täysihoidolla ja majoitus hotelleissa. Hinta ilman viisumia 500 € ja omalla viisumilla 435 €. Matkalle otetaan 16 ensin ilmoittautunutta. Jos olet kiinnostunut, ota rohkeasti yhteyttä sähköpostilla: varapuheenjohtaja@kuolismaankettuset.fi

Salmin_Tuleman_kirkko

Salmissa sijaitseva Tuleman ortodoksinen kirkko kesällä 2019, alla 1941

Tuleman_kirkko

Vehkaojan_kirkko_sisakuva

Kuvassa Vehkaojan kirkko sisältä kesällä 1943 (SA-kuva)

Matkareitti

1. päivä 25. kesäkuuta. Ilomantsi - Värtsilä - Salmi (Tuleman kirkko) - Vitele - Nurmoila - Aunus ja majoittuminen illalla Syvärin luostariin. Päivällinen Aunuksessa.

2. päivä 26. kesäkuuta. Lotinanpelto - Syvärin kaupunki - Osta, jossa tutustutaan JR 9 taistelumaisemiin- Vosnesenja - Kallioisten kirkko (1738) - Himjoen kirkko (1674)  - Vehkaojan kirkko (1700-luvulla) - Soutjärvi (Rjurik Lonin Vepäsäismuseo?) - Korssnyy Bor suomalaishautoihin tutustumista Puujoella - majoittuminen illalla Petroskoihin Severnajaan. Matkalla syödään retkieväät, ruokailu illalla Petroskoissa

3. päivä 27. kesäkuuta. Petroskoi - Kontupohja - Karhumäki - Sandramoh metsään tutustumista - Poventsa ja paluu takaisin Petroskoihin Severnajaan, jossa päivällinen ja majoittuminen edellisen yön hotelliin. Matkalla käymme Kivatsun koskella.

4. päivä 28. kesäkuuta: Petroskoi - Vieljärvi (tutustutaan Kinnermän kylään) - Kolatselkä - Värtsilä. Matkalla lounasruokailu.

Soutj�rven museo

Vaasjarven_luostariAjankohtaista
Etusivu
Kuolismaan kylä
Kuolismaan Kettuset
Sukunimi Kettunen
Hallitus
Jäsenyys
Kettusviesti
Linkit
Palaute/Yhteydenotto
Säännöt
Tuotteet
Valokuvat
Yhteystiedot
Pro Patria
Jäsenmaksu
Sukukokoukset
Sukuseuran logo
Sukuhaarat
© Kuolimaan Kettuset 2011Powered by NettiSite