Etusivu

Toukokuun_ilta

Hyvää toukokuuta ja kesän alkamisen odottelua. 

Kylmä ja luminen talvi on takana, mutta kolea sää jatkunee ennusteiden mukaan ainakin toukokuun puoliväliin saakka. Edessä on toinen koronakesä, mutta sinne valonpilkahduksena on tullut koronarokotteet. Jäät lähtivät pääosin Ilomantsin järvistä jo huhtikuun puolen välin jälkeen, esimerkkinä mainitsen Kasinjärven, joka vapautui jäistä 22.4.2021. Se oli ennätys, sillä aikaisempi ennätys oli 24.4.1981. Kirjanpito Kasinjärven ja Muokon jäänlähdöstä minulla on vuodesta 1955 lähtien, toki ensimmäinen vuosikymmen on toisen miehen kirjaamaa tietoa. Vuoden 1980 ja sen jälkeen olen itse kirjannut tilastooni tiedot. Esimerkiksi viime keväänä jäät lähti Kasilta kokonaan 8.5.2020 ja edellisenä vuotena 30.4.2019. Ensimmäiset merkinnät tilastossani ovat; 20.5.1955, 21.5.1956, 14.5.1957, 16.5.1958, 6.5.1959 ja 8.5.1960. Silloin 60 - 65 vuotta sitten jäiden lähtö oli äitienpäivän jälkeen ja muistankin silloisista äitienpäivistä, että usein lumi oli maassa äitienpäivän sunnuntaina Ja vappuina lunta oli lunta todella paljon. Aikaisin jäiden lähtö 1960-luvulla oli 30.4.1962. Silloin päästimme lehmät laitumelle jo toukokuun puolivälin jälkeen. Kesäkuu oli vastaavasti kolea ja sateinen, jouduimme pitämään tulia perunamailla, kun öisin oli hallaa. Sinä kesänä tuli paljon vettä, ukkosti ja sää oli koleaa koko kesän. Syksyllä ensi pakkaset tulivat syyskuun puolivälin jälkeen ja jos oikein muistan, niin ensilumi tuli maahan lokakuun marraskuun vaihteessa. Kävin koulua Meskenvaaran Urho Ikosen talossa ja kävelimme 4 kilometrin matkan päivittäin. Seuraavana syksynä ensilumi tulikin ajoissa, se oli 20.9.1963, kun heräsimme lumiseen aamuun. Emme menneet kouluun, koska viljat piti hakea sepäiltä navetan seinän viereen ja samana iltana Toivo Kettusen puimakoneella puimme viljat lumisateessa. 

Tulevan kesän tapahtumista lisää alla. 

Seuraava kesäkokous pidetään heinäkuussa 2022

Hallitus piti Teamsin kautta etäkokouksen 1.3.2021 ja päätti koronapandemian vuoksi siirtää kesän 2021 kesäkokouksen heinäkuulle 2022. Rotukset saadaan tehtyä maassamme kattavasti mahdollisesti vasta kesän aikana ja kokoontumisrajoitteita saattaa olla myös kesällä. Tämän vuoksi emme riskeeraa kenekään terveyttä. Lisää tietoa löytyy maaliskuun 2021 Kettusviestissä.

Möhkön Ruukin kesänäyttely 2021

Möhkön Ruukin kesänäyttely vie meidät ajassa taaksepäin ja Möhköstä itään. Jos sinulla on esineitä tai valokuvia rajan takaa Kuolismaasta, Miikkulanvaarasta, Liusvaarasta tai muista rajan taakse jääneistä kylistä ota yhteyttä Ilomantsin museosäätiöön. Näyttelyn tavoitteena on tuoda nykypäivän ihmisille tietoon Ilomantsin luovutetuista kylistä ja niiden asukkaista. 

Sukuseuran kotisivut

Kuolismaan Kettusten kotisivut ovat olleet käytössä kohta 20 vuotta. Olemme esitelleet näillä sivuilla Ilomantsin rajan taakse jääneiden kylien asukkaita ja asumuksista. Sukumme yhtenä tavoitteena on siirtää perimätietoa rajan taakse jääneistä ilomantsilaiskylistä ja niiden asukkaista nuoremmille sukupolville. Kuolismaa on tietenkin ollut eniten esillä, koska siellä viljelivät maita meidän esi-isämme aina vuodesta 1696 lähtien.

Kevät tulee

 

Kettusviesti -lehteä on julkaistu yli 10 vuotta

Tammikuun 2021 lehdessä on luettavissa kahdesta ilomantsilaisesta, jotka olivat oman aikansa ilomantsilaisia "sankareita". Nämä kaksi sankaria olivat Helena Haaranen ja isoenoni Aukusti Nilsen. Lisäksi tutustumme Suistamon pitäjään ja Korpiselän tapahtumiin heinäkuussa 1941. Leppäsyrjässä toimi Raja-Karjalan maamieskoulu ja Leppäsyrjän kotitalouskoulu saman katon alla. Teollisuuslaitoksia Leppäsyrjään perustettiin vuosisadan alussa mm. Leppäsyrjän saha. Sahan omisti Kustaa Adolf Serlachiuksen poika Gösta. Gustav oli Ilomantsin nimismiehen poika ja hän syntyi Ilomantsissa 1830. Gustav Serlachiuksen poika Gösta valmistu apteekkariksi, mutta siirtyi myöhemmin teollisuusalalle, omistaen mm. Mäntän paperitehtaan. Gösta omisti myös Syskyjärven kylässä olleen Syskyän hovin, jonka maa- ja metsäpinta-ala oli lähes 6.200 hehtaaria. Nimismies Gustav Scherlchius kuoli vuonna 1843 (s.1792) ja hänen hautansa on Ilomantsin Mustanmäen hautausmaan pohjoispäädyssä.

Helmikuun 2021 lehdessä kerromme lisää talvisodan taisteluista (alkuosa oli joulukuun 2020 lehdessä). Lehdessä esitellään kesällä 2021 ilmestyvästä Ilomantsin sankarivainajat nimisestä kirjasta otteita. Uudessa kirjassa käydään läpi sisällissodan ilomantsilaiset "sankarivainajat", sekä talvi- ja jatkosodan ilomantsissa asuneet tai ilomantsissa syntyneet sankarivainajat, yhteensä noin 550 ilomantsilaisen kohtalot (kaatumiset tai katoamiset). Kirjasta löytyy muutamien sotilaiden kohdalta karttapiirroksia, josta käy selville sankarivainajan kaatumis- tai katoamispaikka. Jokaisen sankarihautausmaalle haudatun vainajan muistokivi löytyy karttapiirroksen avulla. Helmikuun lehdessä kerromme rajan takana eläneistä ilomantsilaisista sekä rajantakaisista kylistä esittelyvuorossa on Harlun pitäjä.

Maaliskuun 2021 lehdessä tutustumme kahteen 1900-luvulla Möhköllä eläneen miehen historiaan, Ilomantsi - Liusvaaran tien historiaan ja Salmin pitäjään. 

Huhtikuun alussa 2021 julkaistiin Sodissa menehtyneet ilomantsilaiset -niminen kirja. Kirjassa kerrotaan 1918, 1939-1940 ja 1941-1944 sodissa menehtyneiden ilomantsilaisten kohtaloista. Kirja on kovakantinen ja siinä on 264 sivua. Kirjasta löytyy 556 ilomantsissa syntyneiden tai ilomantsissa asuneiden kaatuneiden tai kadonneiden tiedot. Kirjasta löytyy sodissa menehtyneiden tiedot; syntymä- ja kuolinpaikka, katoamispaikka, joukko-osasto ja suurimmalla osalla lyhyt sotapäiväkirjasta poimittu kertomus vainajan viimeisistä hetkistä. Kirjasta löytyy lähes 200 kaatuneen ilomantsilaisen valokuvat. Kirjaa on ostettavissaa Ilomantsin kirjakaupasta ja nettikirjakaupoista.

Kansikuva

Kirjaa on saatavana Ilomantsin kirjakaupasta ja nettikirjakaupoista. Pääset nettikirjakauppaan klikkaamalla kaupan nimeä, jos linkki ei avaudu, kirjoita hakukenttään Sodissa menehtyneet ilomantsilaiset, josta löytyy eri kirjakaupat, joista voi tilata kirjaa!

Ilomantsin kirjakaupasta voit tilata kirjaa soittamalla 013881844.

Books on Demand

Suomalainen kirjakauppa

Adlibris kirjakauppa

 

Hyvää kesää sukuseuramme jäsenille!

 

 

 

 

 Ajankohtaista
Etusivu
Kuolismaan kylä
Kuolismaan Kettuset
Sukunimi Kettunen
Hallitus
Jäsenyys
Kettusviesti
Linkit
Palaute/Yhteydenotto
Säännöt
Tuotteet
Valokuvat
Yhteystiedot
Pro Patria
Jäsenmaksu
Sukukokoukset
Sukuseuran logo
Sukuhaarat
Tietosuoja
© Kuolimaan Kettuset 2011Powered by NettiSite